IMG_0366.jpg

Toissayönä mittasin ainekset kulhoon ja eilen iltapäivällä paistoin leivän padassa. Ohjeen otin Kotilieden nettisivuilta. Tarjuska teki mittauksissa pienen mokauksen, olin hoksannut laittaa vain puolet jauhoista, n. 18 tunnin kohoamisen jälkeen lisäsin loput jauhot, taikinaan tuli liikaa sekoittamista ja se vaikutti hiukan rakenteeseen. Leivästä tulee ihanan rapeakuorinen ja jauhoja muuntelemalla saa leipään vaihtelua, seuraavalla kauppareissulla ostan myös erilaisia siemeniä. 

4dl vehnäjauhoja
3dl sämpyläjauhoja
2tl suolaa
0,5tl kuivahiivaa
3,5dl vettä (lämmitä 42 asteiseksi)

1. Sekoita kuivat aineet kulhossa, lisää lämpöinen (42 asteinen) vesi joukkoon. Sekoita älä vaivaa. Peitä kulho tuorekelmulla ja anna taikinan kohota 18-24 tuntia.
2. Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Muotoile pyöreä leipä, älä vaivaa taikinaa. Peitä leipä leivinliinalla ja anna kohota n. ½ tuntia.
3. Lämmitä pata kuumaksi 225 asteisessa uunissa. Nosta leipä pataan. tee muutama koristeviilto/ripottele päälle jauhoja ja laita kansi kiinni. Paista  ½ tuntia, ota kansi pois päältä ja jatka paistamista 15 minuutia. 

4. Ota pata uunista ja kumoa leipä, jäähdytä ritilän päällä (älä peitä leivinliinalla, näin säilyy rapea pinta).