Miehen työkaverin tytär täyttää kohta vuosia, hevosaihe tänäkin vuonna toiveena (viimevuoden kakku tässä). Hyvin vapaat kädet minulle annettiin kakun suhteen, ainostaan tumman ruskea hevonen oli määrä kakkuun tulla. Kakusta ei tällä kertaa tule kovinkaan iso, joten luovuin reliefin teosta ... maalaus tomuuttamalla tuntui seuraavaksi siltä oikealta jutulta.

Laitan yleisön pyynnöstä vaihekuvia tästä teniikasta. Kuvia on niin paljon, joten tein osasta tuollaiset kollaasit, toivottavasti niistä saa selkoa.

 

 

1. kuva: Kauli marsipaanilevy muutaman millimetrin paksuiseksi, leikaa se muotoonsa ja anna kuivua muutaman päivän (omani kuivui 3 päivää). Edit. riittää päivän kuivaminen, ennen maalausta pitää levyn olla kuiva.

2. kuva: Jäljennä haluamasi kuvan ääriviivat ja tukiviivat leivinpaperille.

3. kuva: Käännä leivinpaperi nurinpäin ja jäljennä kuva elintarviketussilla.

4. kuva: Paina kuva marsipaanille sivelemällä kuvaa, jotta tussin jäljet tarttuvat. Minulla ei kauhean hyvin tarttunut, joten jouduin jälkeenpäin hiukan vahvistamaan viivoja mustalla nestemäisellä elintarvikevärillä.

 

 

 

5. kuva: Ota tarvitsemasi värit ja tarvikkeet esille. Näiden lisäksi käytin tomusokeria, nestemästä mustaa elintarvikeväriä ja kristallipulvereita (helmiäinen ja hopea). Värejä sekoitan vanhassa jääpalantekoastiassa.

 

 

 

6.-9. kuva: Aloitan tomuuttamisen yleensä tummissa kuvissa tummimmasta väristä elikkä usein mustasta. Hiukan sekoitan mukaan tomusokeria, väri ei mene sitä käyttäessä tönkköön ja leviää paremmin. Vähitellen lisään eri värejä ja katson mallikuvaa useaan otteeseen. Vähitellen kuva alkaa elämään ja saa muotonsa.

Lopuksi korostan reunoja ja yksityiskohtia mustalla nestemäisellä elintarvikevärillä ja valkoisella tomuvärillä (käytän sitä myös kosteana eli lisään mukaan hiukan kirkasta alkoholia).

 

 

 

10. kuva: Tomuvärit ovat niin hienojakosia ja ne herkästi leviävät myös taustaan. Taustan tomuutan tästä syystä aina jonkin väriseksi. Tällä kertaa käytin harmaata tomuväriä ja lisäsin vielä kristallipulvereita (helmiäinen ja hopea) saamaan aikaan hiukan "hohtoa".

 

Toivottavasti Enni kelpuuttaa tämän heppakuvan kakkuunsa :).