Leivon tänään näitä tosi meheviä ja hyviä Runebergintorttuja. Ohje on jostain vanhasta KodinKuvalehdestä (kostutuksen otin Pirkka-lehden ohjeesta 1-2/99). Laitoin taikinan isoihin Amerikan muffinssivuokiin ja niitä tuli tällä ohjeella 9 kpl.

 

Pohja:

150g voita tai margariinia

1 ½ dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

2 munaa

1 ½ dl vehnäjauhoja

1 ½ dl korppujauhoja

1 dl mantelijauhetta (mie jauhoin mantelilastuja)

1 ½ tl leivinjauhetta

½ dl kermaa

(2-3 tippaaa rommi- tai punssiaromia)

väliin ja päälle:

vadelmahilloa

kostutus:

1 ½ dl vettä

2 rkl sokeria

muutama tippa rommi- tai punssiaromia

(tai 2-3 rkl arrakkipunssia tai rommia)

tomusokerikuorrutus:

tomusokeria

vettä tai sitruunamehua

 

  1. Vatkaa pehmeä rasva ja sokerit kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen voimakkasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan kerman ja aromin kanssa. Sekoita taikina tasaiseksi.
  2. Jaa taikina vuokiin. Laita pohjalle pikku nokare taikinaa, hillosilmä ja sit taas taikinaa päälle. Paista leivonnaisia 200 asteessa n. 15-20 min.
  3. Kiehauta vesi ja sulata siihen sokeri. Mausta alkoholilla tai aromilla ja taputtele liemi esim. pullasudilla heti uunista oton jälkeen pariin kertaan torttujen pintaan.
  4. Lisää torttujen pintaan nokare hilloa.
  5. Tee tomusokerikuorrute, laita se pieneen pakastepussiin ja leikkaa pussin kulmaan pieni reikä ja pursota kuorrutus renkaaksi hillon ympärille.

 

Kostutin tortut sokeriliemellä, joka oli terästetty punssiaromilla. Tuosta tomusokerikuorrutteesta tuli mulla hiukan liian löysää ja se levis tuohon pinnalle. Helpompaa olis ehkä ekkana pursottaa tuo sokeri rengas ja antaa sen kuivaa ja sit pursottaa siihen keskelle hilloa - vois tulla kauniimpia.

Nämä olivat oikein meheviä ja hyviä ... suorastaan

HERKULLISIA!