Tein (älyttömässä helteessä) Katjan ja Markun hääjuhliin jo hyvissä ajoin pakkaseen erilaisia pikkuleipiä. Morsian halusi Dajm-pikkuleipiä (ohje täällä) - niistä tuli kaikesta huolimatta hiukan liian isoja kun leviävät uunissa. Minä ehdotin Wiener Nougat ässiä ja Herrasväen pikkuleipiä marmeladi sydämellä. Ässiä piti tehdä kaksi satsia, kun ensimmäiset levisivät täydellisesti uunissa (tein tällä ohjeella). Päättelin että syynä oli liian löysä taikina (käytän mega isoja kananmunia), seuraavaan satsiin laitoin enempi jauhoja. Luulen tämän alla olevan ohjeen olevan käyttökelpoisempi ainesosien suhteen (kirjasta Lempileivonnaiset, Ulla Svensk).
Ässät
225g voita
4½ dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 kananmuna
1 tl vaniljasokeria
Vaahdota vehnäjauhot ja voi, lisää sokeri ja kananmuna joukkoon, vaahdota massa. Käytä pursottamiseen 8 mm:n tähtityllaa. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 8-10 minuuttia.
Herrasväen pikkuleivät
400g voita
2½ dl sokeria
2 kananmunaa
9 dl vehnäjauhoja
4 tl vanilliinisokeria
2 tl leivinjauhetta
300g marmeladia
Vaahdota voi ja sokeri, vatkaa kananmunat joukkoon. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Kauli ja ota pikkuleipämuotilla haluamasi malliset osat. Paista pikkuleipiä uunin keskitasolla 200 asteessa n. 8-10 minuutin ajan.
Ohjeen olen ottanut Lempileivonnaiset kirjasta. Ensimmäistä kertaa tein näitä perinnepikkuleipiä ja olivat kyllä todella herkullisia. Tomusokeria sihtasin ensin kansien päälle (tuli liian paksu kerros kun minulla oli käytössä liian iso reikäinen sihti), sen jälkeen levitin vadelmamarmeladia pohjaosaan ja painoin kannen päälle. Vuorokauden kuluttua olivat "valmiita", marmeladi jämäköityy mukavasti sinne keskelle.
Kommentit