Tänään leivoin aineksista mitä kaapissa sattui löytymään vuokaleipää. Ohjeen otin kirjasta: Herkuttele leivällä ja siellä se kulki nimellä Italialainen vuokaleipä. Osallistun tällä leivällä Leivontafoorumin maaliskuun haasteeseen.

 

3dl maitoa

30 g hiivaa (laitoin 8g kuivahiivaa)

1 tl suolaa

1 tl oreganoa (laitoin 1 rkl kuivattua ruohosipulia)

1 dl juustoraastetta

7-8 dl vehnäjauhoja (käytin Sunnuntai rouheinen sämpyläjauhoja)

50 g margariinia

pinnalle:

sulatettua margariinia

oreganoa

juustoraastetta

 

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, oregano ja juustoraaste. Alusta jauhot taikinaan ja lisää alustamisen loppupuolella rasva.
  2. Anna taikinan nousta lämpimässä paikassa.
  3. Vaivaa kohonnut taikina leivinpöydällä ja pyörittele se tasakokoisiksi pyöryköiksi.
  4. Voitele 1-2 pitkää leipävuokaa ja lado pohjalle taikinapyöryköitä kahteen riviin. Sipaise pintaa sulannutta margariinia. Nosta keskelle vielä yksi rivi pyöryköitä, voitele margariinilla ja ripota pinnalle juustoraastetta ja oreganoa.
  5. Kohota hyvin ja paista uunin alaosassa 200 asteessa n. 30-40 minuuttia leipien koosta riippuen.
  6. Kumoa leivät vuoistaan ja tarkista kypsyys pohjasta. Jatka kypsennystä ilman vuokaa, jos pohja on väritön, kostea tai taikinamainen.

 

Leivästä tuli todella hyvää ja kuoresta ihanan rapea, juusto ja ruohosipuli antoivat ihanaa aromia. Tein varsin ruusunlehtimuotilla päälle tuollaiset koristukset :).