Yhteishyvälehden Ruokamaailma liittestä bongasin tämän ohjeen. Hukkasin sen liitteen, mutta onnekseni resepti löytyi nettisivuilta (täältä). Paistoin kakun silikonivuoassa, en nimittäin omista yhtään tavallista kakkuvuokaa, irtopohjaiset eivät tähän käy (nesteet valuu muuten läpi). Erinomaisen herkullista kyllä oli, nautiskelimme vaniljajäätelön kanssa. Lasten mielestä meillä pitää tätä leipomusta olla joka juhlissa :).

6 annosta

1 dl sokeria

2 tl sitruunamehua

½ dl vettä

1 rkl voita tai margariinia

3 omenaa (hapan ja kirpeä lajike)

½ dl ruokokidesokeria

50g voita tai margariinia

Lisäksi

400g valmista piirakkataikinaa (pakaste)

½ dl aprikoosihilloa tai -marmeladia

 

 

  1. Kiehauta kattilassa sokeri, sitruunamehu ja vesi, välillä sekoitellen. Keitä keskilämmöllä ilman kantta, kunnes seos on kullanruskeaa. Ota kattila pois levyltä ja lisää varovasti 1 rkl margariinia. Valuta seos piirakkavuoan (halk. n. 24 cm) pohjalle. Älä käytä irtopohjavuokaa.
  2. Kuori ja lohko omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi ja sommittele ne vuoan pohjalle. Lisää päälle sokeri ja margariininokareet.
  3. Kauli sulanut taikinalevy vuoan kokoiseksi. Nosta se omenatäytteen päälle ja siisti reunat leikkaamalla ylimääräinen taikina pois. Pistele taikinaan reikiä haarukalla.
  4. Paista piirakkaa 175-asteisen uunin keskitasolla 35–45 minuuttia tai kunnes piirakka on saanut kauniin värin. Kumoa piirakka heti lautaselle, jäähtyneenä torttu ei enää irtoa vuoasta.
  5. Kuumenna hillo ja sivele se tortun päälle. Tarjoa kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa.