Eilen oli Tarjuskalla semmonen leivontailta, tein tämänpäiväiselle marjaretkelle matkaan sekä suolaista että makeaa hyvää. Tämän suolaisen kans kävi vaan niin hassusti, että syötiin suurin osa iltapalla ja mukaan otettiin vain toisesta leivästä jämät isovanhemmille maistiaisiksi. Tämän ohjeen bongasin HyväTerveys-lehdestä NRO 9 Heinäkuu 2009. Todella hyvää on ja seuraavalla kerralla laitan tuohon savustettua lohta :). Minä laitan tämän ohjeen sellaisena kuin se lehdessä on.

 

Täytetty poroleipä

(2 kpl/ n. 20 viipaletta)

3 dl rasvatonta maitoa

½ pkt (25g) tuorehiivaa

1 tl suolaa

2 rkl rypsiöljyä

1 rkl siirappia

1½ dl kauraleseitä

n. 6 dl täysjyvävehnäjauhoja

Täyte:

100g poron kylmäsavupaistia (mie laitoin naudan savupaistia)

1 rasia (250g) kirsikkatomaatteja

1 punasipuli

1 rkl rypsiöljyä

ripaus Kuuma Etelä-Amerikka-maustetta tai muuta tulista mausteseosta (laitoin yrttisuolaa ja pari tippaa tabascoa)

100g kevyt valkosipulituorejuustoa

½ ruukkua tuoretta timjamia (laitoin kuivattua oreganoa)

Voiteluun:

vettä tai kananmunaa

 

  1. Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, rasva ja siirappi. Alusta leseet ja jauhot erissä taikinaan, kunnes se on tasaista ja kimmoisaa. Anna kohota peitettynä n. 45 min.
  2. Hienonna poro ja puolita kirsikkatomaatit. Kuori ja leikkaa punasipuli renkaiksi. Kuullota kasviksia öljyssä paistinpannulla 5 minuuttia. Mausta halutessasi. Anna jäähtyä.
  3. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle. Vaivaa hetki ja jaa kahtia. Kauli paloista ovaalin muotoiset levyt (siirrä uunipellille) ja voitele ne tuorejuustolla. Jaa täyte levyille. Hienonna päälle timjamia. Rypytä karjalanpiirakoiden tapaan ja kohota 5 minuuttia. Voitele pinta vedellä tai munalla ja paista 225 asteessa noin 20 minuuttia (paistoin vain 15 min).

 

Tästä eväsleivästä saa ihania variaatioita erilaisilla täytteillä :).

 

 

Rajasin esikoisen ottamasta kuvasta näin ihanan yksitysikohdan, epäonnistuneista kuvista (tarkennus oli väärässä paikassa) saattaa saada kauniita taidekuvia ;).