Tekaisin eilen parikymmentä raparperileivosta. Mulla meni näiden teossa moni asia pieleen, mutta erityisen hyviä olivat kuitenkin. Tällä leipomuksella osallistun muuten leivontafoorumin tammikuun haasteeseen, jossa aiheena on leipomus lautasannoksena. Mulla olis kannattanu ottaa kuva vasta tänään ko leipomus oli kunnolla jähmettynyt ja valaistuskin olis parempi, eihän päivänvaloa korvaa mikään lamppu :).

 

OHJE:

noin 20 palaa

 

Taikina:

175g voita tai margariinia

1½ dl sokeria

1 keltuainen

5 dl vehnäjauhoja

3 tl leivinjauhetta

3 tl vaniljasokeria

1 valkuainen

 

Raparperitäyte:

500g raparperiä

1 dl sokeria

½dl vettä

1 rkl perunajauhoja

 

Rahkatäyte:

500g maitorahkaa

2½ dl vaahtoutuvaa vailjakastiketta

3 munaa

 1rkl vaniljasokeria

1½ dl sokeria

3/4 dl ohrakasta

 

  1. Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää muut aineet paitsi valkuainen.
  2. Sekoita murumaiseksi taikinaksi. Ota reilu kolmannes taikinasta erilleen.
  3. Sekoita suurempaan taikinamäärään valkuiainen. Taputtele taikina leivinpaperilla vuoratun vuoan (noin 25x30cm) pohjalle.
  4. Paloittele raparperi. Keitä paloja sokerin ja veden kanssa 5-10 minuuttia.
  5. Sekoita perunajauhot noin desilitraan kylmää vettä. Kaada seos ohuena nauhana raparperien sekaan.
  6. Kuumenna sekoitellen, kunnes seos on sakeaa. Jäähdytä hyvin.
  7. Levitä raparperiseos vuokaan taikinapohjan päälle.
  8. Sekoita rahkatäytteen aineet ja levitä se varovasti raparperien päälle.
  9. Murustele pinnalle loput taikina.
  10. Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 1 tunti 15 minuuttia
  11. Jäähdytä ja leikkaa leivospaloiksi.

 

Tämän ohjeen olen ottanut Kodin Kuvalehdestä 9/2009 ja kuva alhaalla on esimerkki millaisia näistä olis pitänyt tulla. Mun leivokset olivat hiukan liian kauan uunissa ja mie torvelo en malttanut antaa jäähtyä kunnolla, vaan menin leikkaamaan lämmintä leipomusta :(.

Tarjoilin mun annoksen granaattiomenan (ei ollut ihan kypsä) ja kermavaahdon kera (maustettu muscovado sokerilla), ehtasta kuohukermasta on muuten vaikea saada aikaan kaunista pursotusta.