Tänään tein elämäni ensimmäistä kertaa Saaristolaisleipää. Eilen ostin kaikki tarvikkeet tai luulin ostaneeni; hiiva oli tipahtanut jonnekin kassahihnalta - onneksi löysin yhden hiivapaketin pakkasesta ja vehnälesettä ei minulla ollutkaan kaapissa - korvasin ruisrouheella. Ohjeen leipään otin Kotilieden sivuilta.
2 -3 vuokaleipää (riippuu vuoan koosta):
1 litra piimää
50-100g hiivaa (käytin 50g)
3dl siirappia
3dl venhäleseitä (käytin ruisrouhetta)
3dl maltaita
3dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
n. 10 dl karkeita vehnäjauhoja (käytin 5dl hiivaleipäjauhoja ja 5dl venhnäjauhoja)
- Liota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää muuta aineet hyvin sekoittaen. Taikinaa ei vaivata, jää melko löysäksi. (Voit pehmittää maltaita parin tunnin ajan muutamassa desissä piimää).
- Jaa taikina voideltuihin leipävuokiin.
- Anna leipien kohota n. 2 tuntia.
- Paista leipiä 2½ - 3 tuntia ensin 170 asteessa. Kun ovat kohonneet ja saaneet väriä alenna lämpö 160 asteeseen, peitä leivät kevyesti foliolla. Leipiä voi paiston aikana valella siirappi-vesiseoksella.
Kuvaaminen iltahämärissä keinovalolla on hiukan haastavaa, leipä näyttä kumman keltaiselta - livenä on kyllä mahtavan tumman ruskeaa.
Kommentit