IMG_6185-normal.jpg

 

Tänään tein elämäni ensimmäistä kertaa Saaristolaisleipää. Eilen ostin kaikki tarvikkeet tai luulin ostaneeni;  hiiva oli tipahtanut jonnekin kassahihnalta - onneksi löysin yhden hiivapaketin pakkasesta ja vehnälesettä ei minulla ollutkaan kaapissa - korvasin ruisrouheella.  Ohjeen leipään otin Kotilieden sivuilta.

 

2 -3 vuokaleipää (riippuu vuoan koosta):

1 litra piimää

50-100g hiivaa (käytin 50g)

3dl siirappia

3dl venhäleseitä (käytin ruisrouhetta)

3dl maltaita

3dl ruisjauhoja

1 rkl suolaa

n. 10 dl karkeita vehnäjauhoja (käytin 5dl hiivaleipäjauhoja ja 5dl venhnäjauhoja)

 

  1. Liota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää muuta aineet hyvin sekoittaen. Taikinaa ei vaivata, jää melko löysäksi. (Voit pehmittää maltaita parin tunnin ajan muutamassa desissä piimää).
  2. Jaa taikina voideltuihin leipävuokiin.
  3. Anna leipien kohota n. 2 tuntia.
  4. Paista leipiä 2½ - 3 tuntia ensin 170 asteessa. Kun ovat kohonneet ja saaneet väriä alenna lämpö 160 asteeseen, peitä leivät kevyesti foliolla. Leipiä voi paiston aikana valella siirappi-vesiseoksella. 

 

Kuvaaminen iltahämärissä keinovalolla on hiukan haastavaa, leipä näyttä kumman keltaiselta - livenä on kyllä mahtavan tumman ruskeaa.