IMG_0337.jpg

 

Uudenvuodenpäivän kahvilla nautiskelimme Aleksanterinleivoksia. Tein kaksi eri taikinaa kahdella eri tekniikalla, toisessa tekniikassa vaahdotetaan rasva ja sokeri, lisätään muna voimakkasti vatkaten ja lopuksi kuivataineet. Toisessa tekniikassa kuivat aineet sekoitetaan keskenään, lisätään rasva ja nypitään muruksi, lopuksi lisätään muna ja sekoitetaan nopeasti sekaisin. Itse tykkään tuosta nyppimistekniikasta, se on nopeampi tapa valmistaa, taikina on helpompi kaulia ja valmista levyä on parempi käsitellä (nostaa levyt päällekäin).

Molemmat leipomukset paistetaan 175 asteessa n. 15-20 minuuttia. Kuorrutukseen käytin 3-3½dl tomusokeria (osaksi mansikkatomppaa) ja tilkka vesi-sitruunamehusekoitusta. 

Vatkattava taikina:

200g voita
1dl sokeria
1 muna
4dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria


Nypittävä taikina:

1dl sokeria
4½dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
200g voita
1 muna


Lähes identtiset taikinat, seuravaalla kerralla teen taikinan myös nyppimällä, aineosat otan tuosta vatkattavasta taikinasta eli vähennän hiukan jauhojen määrää ja lisään vaniljasokerin. Ovathan nämä Aleksanterit herkullisia, makeita, mutta hyviä.